Vianočný Santa Claus chlebík

golden-santa-bread-fb

Super inšpirácia na chlieb v tvare Santu. Inšpirujte sa pripraviť si v pohodlí svojho domova tento skvelý chlebík. 

Budeme potrebovať:

4 a 1/2 šálky chlebovej múky,
1/2 šálky kr. cukor,
8 g sušené droždie,
1 a 1/2 lyžičky soľ,
1/2 šálky mlieka,
1/4 šálky vody,
1/4 šálky masla izbovej teploty,
2 ks vajíčka,
2 hrste hrozienok,
2 ks žĺtka,
červené farbivo.

 

 POSTUP:

Vo veľkej miske si zmiešame 2 šálky múky, cukor, droždie a soľ. Na malej panvičke si zahrejeme mlieko, vodu a maslo (tak aby dostalo teplotu 120 – 130 stupňov) a pridáme následne pripravenú sypkú zmes múky, cukru, droždia a soli.

V osobitnom poháriku si rozšľaháme vajíčka a pridáme ich do vypracovanej hmoty. Prisypávame zvyšnú múku spracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste kysnúť asi jednu hodinu.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý si vystelieme papierom na pečenie. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 časti (1 časť je väčšia ako druhá).

Väčšiu časť si vytvarujeme do tvaru trojuholníka a vrch do tvaru čiapky. Menšiu časť si rozdelíme na polovicu a z jednej časti si vytvarujeme fúzy. Pomocou nožníc alebo noža na pizzu si nakrájame prúžky na bradu. Z druhej menšej časti si vytvarujeme nos, bombuľku na čiapke.

Ako oči použijeme hrozienka.

V poháriku si rozšľaháme žĺtka a potrieme celý povrch.

Do časti žĺtka si dáme červené farbivo a natrieme ním čiapku. Takto natreté cesto dáme zapiecť – prvých 15 minút zakryté alobalom a potom odkryjeme a pečieme cca 10 – 12 minút.

Upečené necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: Tasteofhome

Vyspite sa kráľovsky! :) NovýNábytok.sk

You Might Also Like