Luxusné tortové lízanky – vykúzlite niečo špeciálne pre vianočných hostí

dortova-lizatka-1

Tieto lízanky sú z krémového, tortového cesta, namáčané v chrumkavej čokoláde a posypané vašou fantáziou. Čo je najlepšie? Na pohľad vyzerajú, ako že na nich niekto vypustil dušu a pritom je to coby dup.

Korpus si buď vytvorte podľa nasledujúceho receptu či akéhokoľvek vášho obľúbeného receptu, napríklad aj piškóty alebo môžete použiť i kúpený. Testujte a zistite, čo sa vám bude páčiť najviac.🙂

Lízanky môžete postaviť do pohára s cukrom, aranžovacej hmoty či do krabice s otvormi.

Potreby

Na korpus (vystačí na cca 20 guličiek)

  • 125g zmäknutého masla + na formu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 250g polohrubej múky + na formu
  • 1/ lyžičky kypriaceho práčku
  • 75 ml cmaru
  • štipka soli

Na krém (náplň)

  • 200g kvalitnej bielej čokolády
  • 100ml smotany (stačí 12%)

Ostatné

  • Papierové tyčinky alebo špajdle
  • Čokoláda na namáčanie
  • farebné sypanie

Postup

1. Korpus

  • Poznámka: Na korpus môžete použiť akýkoľvek váš obľúbený recept. 🙂
  1. Predohrejte rúru na 180 °, teplovzdušnú na 160 °.
  2. Vymažte formu maslom a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie.
  3. Maslo ušľahajte, pridajte vanilkový extrakt a zašľahajte cukor.
  4. Do nadýchanej zmesi pridajte postupne vajcia.
  5. Múku zmiešajte s kypriacim práškom a soľou a striedavo s cmarom zapracujte do cesta.
  6. Pečte asi 25 minút.

cakepops5-jpg

2. Náplň

Čokoládu dajte do misky a priveďte k varu smotanu. Zlejte ju na čokoládu a premiešajte, aby sa čokoláda rozpustila.

3. Guličky

Krok 1  rozdrobí korpus a zapracujte do neho ganache

cakepops12-jpg

cakepops14-jpg

cakepops15-jpg

Krok 2  Vyváľajte v ruke asi trojcentimetrové guličky, rozložte ich na plech s papierom na pečenie a nechajte v chladničke asi 20 minút stuhnúť

cakepops18-jpg

Krok 3  Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, do nej namočte koniec tyčinky / špajdle a zapichnite ju do guľôčky.

cakepops26-jpg

cakepops27-jpg

Krok 4  Guličky namáčajte do čokolády, nechajte odkvapkať prebytočnú čokoládu a na pár sekúnd odstavte. Napríkad do pohára z cukrom.

cakepops28-jpg

cakepops31-jpg

Krok 5  Pred čokoláda kompletne stuhne, dozdobte lízanky cukrovým zdobením.

dortova-lizatka

Variácie

Použiť môžete zdobenie podľa ľubovôle. Vedľa cukrového posypu trebarz kombinujte rôzne typy (farby) čokolády, kokos, oriešky, strúhanú čokoládu a pod.

Deťom sa zavďačíte sladkým a farebným zdobením, starším pravdepodobne zase menej sladkými variáciami a pre partnera alebo na elegantné oslavy odporúčam použiť recept na Red Velvet Cake a tmavú čokoládu.

cakepops1-jpg

zdroj : https://cakejournal.com/

Vyspite sa kráľovsky! :) NovýNábytok.sk

You Might Also Like